Меденки или медени мечета – радост за децата


Продукти за една доза :

• 1 ч.ч. ( 200 мл. ) кристална захар
• 1 ч.ч. „ олио
• 2 бр. яйца
• 1 мал.каф.ч. мед
• 1/2 пакетче канела
• 4 ч.ч. брашно + 1= ч.л. хл. сода
• 300 гр. ср.гъсг тъмен конфитюр или мармалад за мазане !

Начин на приготвяне :

Приготвяме тестото по реда на посочените продукти и месим меко до ср. твърдо тесто !

1.За меденки :
Оформят се четен брой топчета с големина на орех и се редят в намазана с олио тава на разстояние1;1,5 см.  Пекат се върху скара при 180-200 градуса до светло кафяв цвят. Още топли се вадят от тавата и след като изстинат, две по две се слепват със средно гъст мармалад или конфитюр.

2.За медени мечета: Разделяме тестото на две –
От първата част изпичаме подложката на мечето. Разточваме кора с дебелина 3 мм. и с чашка 3 см. диаметър на отвора режем кръгчета, редим и печем както меденките по – горе.
От втората част на тестото правим същите кръгчета равен брой на първите. Преди да изпечем оформяме кръгчетата като лице на мечета. За целта изрязваме дупки за очите с подходяща тръбичка или капачка от тубичка – например паста за зъби с отвор 8 – 10 мм. Дупките изрязваме в горната част от средата на кръгчето. Топченцата които остават притискаме леко над очите за ушички, изрязваме допълнително по още едно топченче от разточената кора, и го притискаме под очите леко за носле. Така оформените лица на мечетата мн. внимателно с шпатулка или нож, редим в намазана с олио тава на същото разстояние както другите меденки. След изпичане слагаме от сладкото върху подложката за мечето на нивото на очите толкова, че като притиснем лечицето към нея да искочи сладко през очичките. Така двете части се намазват равномерно, а след 2 – 3 часа меденките са поели от сладкото, а мечетата са с черни очички.

Да Ви е сладко !!!