Рецепта за Месеница – рецепта на Баба Радка

За тази рецепта благодарим на Милена П. Запрянова

Продукти :

  • Бяло брашно – 2 кг.
  • Прясна мая – 1 бр.
  • Свинска мас – 4 големи с. л.
  • Сол – 2 изравнени с. л.
  • Овче или краве сирене – 250 гр.

Начин на приготвяне :

В голяма тава изсипвате брашното и го оформяте,  като кладенче. Във средата изсипвате солта и маята,  предварително разтворена в 1 чаша топла вода. Замесвате тестото, докато се получи леко, лепкаво, меко тесто. Оставяте го да втаса за 2 часа на топло поръсено с брашно. След като втаса тестото се размесва леко и се оформят около 5 до 8 топки от него. Отново се оставя за около 30 минути.

След като втаса тестото, всяка топка се потапя в разтопената свинска мас. топката се разтяга във всички посоки / както се правят мекици /, докато се получи тънък лист, който да покрие дъното на кръгла тава. Тавата е предварително намазана с мазнина. След като разстелете кората в тавата се разпръскват 2 лъжици мазнина и се поръсва с малко сирене, отгоре се слага следващата топка, разпъната като кора, отново намазана и отново сирене,  докато свършите всички топки тесто.

Накрая всички кори се поемат заедно и се завиват на руло. Това руло се захваща с две ръце в средата и се усуква, като във същото време се разпъва на дължина, като се внимава да не се скъса.  След като е усукано няколко пъти, тестото се поставя в кръгла тава завито като охлюв. Оставя се празно разстояние между стените и тестото, също и тестото като се завива като охлюв, не трябва да се опира до друга част на тестото.

Месеницата се слага за половин час на много слаба фурна за да се надигне, след това  се усилва температурата до 180-200 градуса / до максимума на фурната / и се пече около 30 минути. След като се опече се завива с кърпа за да е по – мека кората.

Добър апетит!!!