Зелен фасул как да го консервираме и да го запазим свеж.


Начин на приготвяне :

Подходящи за консервиране са млади, пресни, с малки зърна чушки, без лико. Фасулът не трябва да престоява дълго след брането, предстоелият фасул образува бяла утайка на дъното на буркана – резултат от млечнокисела ферментация. Необходимо е да подбираме млади, здрави, крехки, с по-малки зърна чушки фасул.
Почистваме с нож връхчетата на измития фасул.

Продукти:
• зелен фасул
• сол

Консервираме по два начина :

за готвене (по лесен) : нарязваме чушките на 2 -3 сантиметрови парчета, пълним бурканите, слагаме по 1 = ч.л. сол, запечатваме и варим 60-80 минути според едрината на бобените зърна в чушките.

за салата или гарнитура : бланшираме (потапяме) във вряла вода за 2 – 4 минути целите чушки, и веднага охлаждаме в студена вода, до пълно изстудяване. Ако не се охлади, в него започва бързо млечнокисела ферментация и в последствие в бурканите се появява бяла утайка, а заливката става мътно. Такива консерви трябва да се консумират в много кратък срок. Бланшираният фасул става мек еластичен и по този начин чушките остават цели. Охладеният, изстуден фасул, без да се нарязва, нареждаме в буркани, слагаме по 1 = ч.л. сол, наливаме вода, запечатваме и варим 60 – 80 минути според едрината на зърната в чушките.

Добър апетит!!!