Сладко от градински ягоди , малини или къпини


За да имате хубаво на вид и качествено домашно сладко, Ви насочваме да прочетете статията тук –>>> ”Препоръки, изисквания и начини за приготвяне на домашно сладко” или в графата статии на нашият сайт.

Продукти за 1,5 кг. сладко :

• ягоди , малини или къпини -1,2 – 1,3 кг.
• захар – 1 кг.
• вода – 1 ч.ч.
• суха лимонена киселина – 1 = ч.л.
• вода – 1 с.л.

Начин на приготвяне :

За да се запазят цели плодовете , трябва да подбираме здрави , добре узрели , пресни и достатъчно твърди . Измиваме със слаб душ , почистваме внимателно от дръжките , без да разкъсваме плодовете.

Приготвяме сироп от 1 кг. захар и 1 ч.ч. вода, който варим докато се стопи захарта. Поставяме за всеки килограм захар по 1 кг. измити, почистени и отцедени плодове, и варим сместа на тих огън. Редовно отпенваме с решетъчна лъжица, като при малините или къпините внимателно притискаме с лъжицата, за да не разкъсаме плодовете. След като се сгъсти сиропа и сме проверили гъстотата, разтваряме 1= ч.л. лим. киселина в 1 с.л. вода, прибавяме го към сладкото и варим още 2 – 3 минути.

Готовото сладко наливаме в подходящи чисти, сухи буркани по един от описаните начини в статията и съхраняваме в сухи и хладни помещения.

Забележка : Същите видове плодове, само че горски, се приготвят както градинските с тази разлика, че на 1 кг. измити, почистени и отцедени плодове слагаме захар 1,5 – 2 кг. в зависимост от сладостта на плода.

Успех и добър апетит!!!