Сладко от орехчета. Интересни и полезни рецепти за вашата зимнина.


Сладко от орехчета :

За да имате хубаво на вид и качествено домашно сладко , Ви насочваме да прочетете статията „Препоръки , изисквания и начини за приготвяне на домашно сладко” в графата статии на нашият сайт .

Продукти за 2 кг. сладко :
• непочистени орехчета – 1,5 кг.
• суха лимонена киселина – 1= ч.л.
за сиропа :
• вода – 1 ч.ч.
• захар – 1 кг.
• суха лимонена киселина – 1= ч.л.
• вода – 1 с.л.

Начин на приготвяне:

Сладкото от този плод, е изключително плезено заради съдържанието на селен в орехчетата, необходими най-вече за мозъка и имунната система на човека. Орехчетата трябва да са в млечната си зрялост – познават се по това, че черупките им са меки, а ядките им са като желе. На този етап от развитието си този плод е изключително богат на витамин С. Подбраните млади зелени орехчета, обелваме до бялата месеста част. За да избегнете досадното боядисване на ръцете, работете с домакински ръкавици! Обелените орехчета веднага пускаме в разтвор на суха лимонена киселина ( 1= ч.л. на 1 л. вода ), за да не почернеят, но за не – повече от 1 час, ако е необходимо сменяме разтвора с бистра вода. В чиста вода варим плодчетата 3 – 4 пъти, като сменяме всеки път водата и когато заври водата варим по 5 – 10 минути. По този начин премахваме багрилните вещества и горчивия вкус на орехчетата. След като омекнат орехчетата, ги накисваме за 10 – 12 часа в студена вода. На 1,5 кг. непочистени орехчета, приготвяме сироп от 1 кг. захар и 1 ч.ч. вода ( за 2 кг. сладко ), в който след като заври слагаме накиснатите и отцедени плодчета. Варим на силен огън, при непрекъснато бъркане и отпенване. След като получим необходимата гъстота ( която проверяваме по един от описаните в статията за сладки начини ) , слагаме 1 1/ 2 ч.л. лимонена ; винена киселина, или 1= ч.л. суха лимонена киселина разтворена в 1 с.л. вода. Варим още 2 – 4 минути.Оставяме сладкото да престои докато се напоят плодчетата. В чисти и сухи подходящи буркани разливаме готовото сладко по един от описаните начини в статията. Съхраняваме в сухи и хладни помещения.

Това сладко е най- добро за консумиране след 2 – 3 месеца.

Успех и добър апетит!!!

Сладкото от този плод , е изключително плезено заради съдържанието на селен в орехчетата , необходими най-вече за мозъка и имунната система на човека . Орехчетата трябва да са в млечната си зрялост – познават се по това , че черупките им са меки ,а ядките им са като желе . На този етап от развитието си този плод е изключително богат на витамин С . Подбраните млади зелени орехчета , обелваме до бялата месеста част . За да избегнете досадното боядисване на ръцете , работете с домакински ръкавици! Обелените орехчета веднага пускаме в разтвор на суха лимонена киселина ( 1= ч.л. на 1 л. вода ) , за да не почернеят , но за не – повече от 1 час , ако е необходимо сменяме разтвора с бистра вода . В чиста вода варим плодчетата 3 – 4 пъти , като сменяме всеки път водата и когато заври водата варим по 5 – 10 минути . По този начин премахваме багрилните вещества и горчивия вкус на орехчетата . След като омекнат орехчетата , ги накисваме за 10 – 12 часа в студена вода . На 1,5 кг. непочистени орехчета , приготвяме сироп от 1 кг. захар и 1 ч.ч. вода ( за 2 кг. сладко ) , в който след като заври слагаме накиснатите и отцедени плодчета . Варим на силен огън , при непрекъснато бъркане и отпенване . След като получим необходимата гъстота ( която проверяваме по един от описаните в статията за сладки начини ) , слагаме 1 1/ 2 ч.л. лимонена ; винена киселина , или 1= ч.л. суха лимонена киселина разтворена в 1 с.л. вода . Варим още 2 – 4 минути .Оставяме сладкото да престои докато се напоят плодчетата . В чисти и сухи подходящи буркани разливаме готовото сладко по един от описаните начини в статията . Съхраняваме в сухи и хладни помещения .

Това сладко е най- добро за консумиране след 2 – 3 месеца .

Успех и добър апетит!!!