Цветница ( Връбница ) – трдиция и обичай

В този ден, който е през периода на постите, се разрешава риба.

Цветница наричана още Връбницасе свързва с настъпването на пролетта, възраждащата се природа и разпъпването на дръвчета и цветя. На денят преди празника се празнува Лазаров ден. Цветница се празнува всяка година една седмица преди Великден или Възкресение Христово – който се смята за най – почтаният християнски празник. Цветница винаги се празнува последната неделя преди Великден. В началото характера на празника Цветница е бил строго религиозен. Библията и останалите свещени книги разказват за пристигането Исус Христос синът Божи в Йерусалим. Където хората са го посрещнали с палмови клонки и поздрав с песен на уста „Осанна! Което означава- благословен е идещият в име Господне, Царят Израилев ”. С течение на времето православни християни и католици, заменили палмовите клонки с върбови клони, защото върбата се разпъпвала най – рано. Това е и причината Цветница да бъде наричана още Връбница.
На празника се отива на църковна служба и там божиите служители осветяват върбовите клонки и цветята на гражданите. След службата те ги отнасят в домовете си.

Върбовите клони се сплитат на венец, слагат се на главите на членовете от семейството за здраве и след това се закачат на прага на домът за да го предпазват от болести и злини.
Кой празнува Цветница?Всички с имена на цветя, билки и дървета:

Роза, Маргарита,Теменуга, Иглика , Божура, Виолета , Жасмина, Ива, Ралица, Калин(а), Камен, Магнолия, Здравко, Детелина, Малина, Деляна, Цветан, Цветомир, Цветанка, Цвета, Камелия, Цветелина, Цветослава и други.