Всичко за Великден/ Възкресение христово

Честито Рождество Христово от екипът на www.kulinarni-recepti.com

Великден е най-големият християнски празник, на който се празнува Възкресението на Исус Христос. Нарича се още Възкресение Христово или Пасха.

Седмицата преди Великден се нарича Страстната седмица в която тече подготовката за празника. Тя е последната от живота на Исус Христос. Първият ден от нея започва с влизането му в Йерусалим, където тържествено го посрещат с палмови клонки, а последният ден от Страстната седмица завършва с възкресението му. Дните от тази седмица се назовават като Велики.

В кой ден от седмицата какво се прави?

Велики понеделник, вторник и сряда са отредени за почистване на домът. Пролетното или Великденско почистване, което се прави за здраве.
Велики четвъртък е ден в който има строга забрана да се работи и е единият от дните в които може да се боядисат яйцата
Велики петък наричан още Разпети петък се посещава църква и се минава три пъти под масата, което се прави за здраве.

Велика събота сутрин се ходи на гробища и се подават на гробовете на мъртвите вино, боядисани яйца и козунак или хляб за душите им. Това е вторият подходящ ден да се боядисат яйцата, както и за приготвянето на козунака.

Великден се празнува 3(три) дни, възкресението на Исус Христос се празнува на третият ден след като е бил разпнат и погребан. В събота преди полунощ във всички храмове се обслужва тържествена литургия. Точно в полунощ свещеникът съобщава, че е настъпил часът на Възкресението, като изрича думите „Христос Воскресе”. Той излиза със запалена свещ от църквата от която всички хора вземат огън за да запалят свещите си, които после да отнесат в домовете си. Смята се че като отнесат запалената свещ Исус Христос ще влезе в дома им.

Великденските яйца

Няма точни данни кога са започнали да се боядисват яйца. Но има информация, че това се е случвало още в древните Египет, Персия, Рим и Китай. Смята се че яйцето е символ за зараждането на живота. В Рим, когато Мария Магдалена се срещнала с императора му подарила обагрено с червен цвят яйце, символизиращо Христовата кръв. От тогава произлиза традицията християните да си подаряват боядисани в червен цвят яйца на Великден. В последствие и до наши дни се използват много цветове, ефекти и декорации за яйцата.

Кога се боядисват яйцата?

Традицията повелява яйцата да се боядисват в четвъртък или събота. Най – възрастната жена в къщата боядисва яйцата. Първите три яйца се боядисват в червен цвят. Веднага след като ги боядиса с първото боядисано яйце рисува кръст върху челата на децата, а след това и на останалите хора в къщата. Този ритуал се изпълнява за здраве и благополучие. Първото яйце се слага пред икона и се оставя до следващата година. Второто червено яйце се търкулва на нивата за да е плодородна годината и богата реколтата. Третото се оставя за празничният козунак и се разрязва така че за всеки член от семейството да има по – парче.

Как се варят яйцата?

• Важно е са били извън хладилника /на стайна температура/ 2 часа преди варене.
• На дъното на тенджерата се слага парче тензух или малка кърпа за да не са в пряк контакт с огъня. / за по – голяма сигурност някои хора използват и крачол на чорапогащник в който слагат яйцата/.
• Сипва им се студена вода, която да покрива яйцата 2 пръста.
• Водата се подсолява с 2 супени лъжици сол.
• Варят се на слаб огън
Яйцата се варят от 3 до 10 минути
– За рохки яйца от 3 до 6 минути
– За нормално сварени яйца от 6 до 8минути
– За твърдо сварени яйца – от 8 до 10 минути

Методи за боядисване на яйца:


В боите се слага по 1 лъжица оцет за да хващат по – добре цветовете. Изберете подходяща качествена боя, която да е безвредна.
1. Интересна е декорацията с листа от магданоз, здравец или детелина. Взема се марля, тензух или чорапогащник с който се увива яйцето заедно с листото за декорация. Потапя се в боичката като е добре опънато за да се оцвети, след това се изважда и оставя за 5 минути да изсъхне и вече може да се отстрани плата и листото. На мястото където е било листото не се е оцветило и се получават много красиви форми.
2. Метод с памук за шарени яйца. Взема се парче памук достатъчно за да се увива около яйцето и върху него се изсипва по 1 лъжичка от различните цветове боя, след което яйцето се увива в памука и се изчаква да се оцвети. Получават се красиви шарки. от един памук могат да се оцветят 5 – 6 великденски яйца.
3. Рисуване с восък върху яйцата. За тази цел са нужни восък, топли яйца и фантазия. След като се изрисуват, се потапят в боите и там където е восъкът боята не хваща. С добри идеи и фантазия можете да изненадате всички в дома. Също яйцата може и да са писани тоест с восък да се изпишат имената на хората за които ще са и след това да се боядисат.

4. Великденски яйца с мраморен ефект. Получава се като към боята се прибави 1 лъжица олио и когато се потопи и извади яйцето е на капки, като мрамор. Също може да се потопи в друг цвят и става още по шарено. Този метод за боядисване на яйца е много атрактивен.
5. Веднъж боядисани яйцата се оставят да престоят половин един час, след което с памучен парцал или памук с малко олио се намазват/ полират за да заблестят. Подреждат се в красива кошница за яйца и са готови за празника, както и всички да им се радват.

Трапезата на Великден

Какво да сготвя на Великден?

Освен че е голям християнски празник е и кулинарен. На Великден се ходи на гости в роднини и приятели и се празнува с хапване и пийване на маса. Традиционните ястия за Великден са яйцата, козунака, пролетните зелени салати, агнешко месо, печено прасенце или свинско месо или рецепти със заек. Най разпространено е агнешкото, тъй като в деня на Възкресението в жертва е било пренесено агне. На Великден когато хората се срещнат се поздравяват с „Христос Воскресе”, а от другата страна отговора е „Во истина Воскресе”.