Трюфели – видове

trufflesБял труфел

Бял трюфел или Алба трюфел идва от района Ланге на региона Пиемонт в Северна Италия и е най-известният, в провинцията около град Алба. Освен това е установен в Хърватия, на полуостров Истрия Мотовун в гората в подножието на река Мирна. Намира се в гори с дъб, леска, топола и бук и се бере през есента, може да достигне 12 см в диаметър и 500 г, но обикновено са много по-малки. Трюфела е гъба,расте под земята, месото е бледо кремаво или кафяво с бели листове. Както черни френски трюфели, италиански бели трюфели са много високо ценени. Пазара в Алба на белите трюфели е най-натоварен в месеците октомври и ноември. Цената варира между $ 2200 и $ 1000 за САЩ. За намирането на трюфели в Европа, традиционно са използвани свине. Въпреки това, по-скоро, кучета станаха предпочитани за лов на трюфели, тъй като те могат да бъдат обучени да не ядат трюфелите, когато ги намерят.

Джанкарло Зиганте и кучето му Диана намерили един от най-големите трюфели в света близо до Буже, Хърватия. Претеглят трюфела 1,31 кг. и е влязъл в книгата на Гинес.
На най- големият търг за трюфели в Алба /Италия/,през ноемри 2006г. най- големият почитател на трюфели от Хон Конг е наддал за 750гр. бял трюфел 210,000 $ и така е записал името си в историята за най- скъпо платеният бял трюфел.
Черен трюфел

Черни трюфели или Черни Перигорд трюфели /Tuber melanosporum – грудка/са кръстени на региона P?rigord във Франция и растът изключително под дъб. Могат да бъдат намерени в края на есента и зимата, достигат 7 см в диаметър и тегло до 100 гр. Производството е почти изцяло европейско, Франция 45%, Испания 35%, Италия 20%, и малки количества от Словения и Хърватия. През 1900 г. във Франция са произведени около 1000 метрични тона на melanosporum грудка. Производството е значително намалял през миналия век, и в момента е около 20 метрични тона годишно, с върховете на 46 метрични тона в най-добрите години. 80% от френско производство идва от Югоизточна Франция: горната част на Прованс. Пазарите за трюфели във Франция са най-натоварени през месец януари, когато черните трюфели са най-ароматни. Черните трюфели на тези пазари се продават между 200 и 600? за килограм.
Китайски трюфел

Китайските трюфели са зимни черни трюфели, произведени в Китай. Благодарение на богатият им растеж, китайските трюфели често са изнесени на Запад като заместник-ниско качество на Tuber melanosporum. Някои от трюфел износителите или деликатесни магазини продават китайски трюфели, в които са въведени части от недвижими Tuber melanosporum. Тези трюфели често се продават на по-висока цена, маркирани като melanosporum грудка. Друг вид китайски трюфел е himalayensis грудки те са в много малки количества и не са често срещани на пазарите. Третият тип китайски трюфел са китайските летни бели трюфели, които все още не са научно име.

Като цяло трюфелите гъби или не се славят още от древни времена, като мощен афродизиак. Отделят феромони, а както знаем те са основната причина за сексуалното привличане между двама души. А и не само, те сами по своя вкус и аромат са едно неповторимо изживяване на наслада.